Witajcie Kochani :)
Zima daje nam ostatnio w kość, dlatego postanowiłyśmy przygotować coś na rozgrzanie. Mamy dla Was bardzo prosty i szybki przepis na czekoladę na gorąco - idealną dla czekoladoholików (takich jak my). Jest to nasz ulubiony napój w okresie zimowym. Teraz jeszcze tylko trzeba owinąć się kocami i z kubkiem czekolady w ręku oglądać filmy :).
Zima daje nam ostatnio w kość, dlatego postanowiłyśmy przygotować coś na rozgrzanie. Mamy dla Was bardzo prosty i szybki przepis na czekoladę na gorąco - idealną dla czekoladoholików (takich jak my). Jest to nasz ulubiony napój w okresie zimowym. Teraz jeszcze tylko trzeba owinąć się kocami i z kubkiem czekolady w ręku oglądać filmy :).
Z podanych proporcji wychodzą 4 filiżanki czekolady. Jest
bardzo słodka, dlatego możecie rozlać ją nawet na 6-8 porcji, a i tak się
rozgrzejecie. Przepis pochodzi z książki “Pyszne 25”.
Składniki:
200g gorzkiej czekolady
200ml mleka (u nas 1,5 %)
300 ml śmietanki (30%)
3 łyżki cukru pudru
laska wanilii
szczypta cynamonu
200g gorzkiej czekolady
200ml mleka (u nas 1,5 %)
300 ml śmietanki (30%)
3 łyżki cukru pudru
laska wanilii
szczypta cynamonu
Przygotowanie:
1. Ubij 1/3 śmietany z łyżką cukru pudru, wstaw do lodówki. Jeśli nie chcesz żeby czekolada była bardzo słodka zrezygnuj z dodania cukru do śmietany.
1. Ubij 1/3 śmietany z łyżką cukru pudru, wstaw do lodówki. Jeśli nie chcesz żeby czekolada była bardzo słodka zrezygnuj z dodania cukru do śmietany.
2. W rondelku podgrzej mleko z laską wanilii (przekrojoną na
pół) i 2 łyżkami cukru pudru. Gdy mleko będzie gorące wyjmij wanilię, dodaj
połamaną na kawałki czekoladę i resztę śmietanki.
3. Gotuj na małym ogniu cały czas mieszając, aż uzyskasz
gęsty napój.
4. Przelej czekoladę do filiżanek, udekoruj bitą śmietaną i
cynamonem.
Nasze oceny:
Basia: Pyszna i rozgrzewająca czekolada, która rozpływa się w ustach. Jest dużo
lepsza niż gotowe mieszanki, które można kupić w sklepie i tylko zalać mlekiem.
Jeśli tak jak my uwielbiacie czekoladę, spróbujcie koniecznie. Moja ocena:
10/10.
Julka: Bardzo słodka uczta dla podniebienia. Ja do swojej
drugiej porcji dodałam na koniec trochę mleka, by czekolada nie była aż tak
słodka :) Warto posypać całość cynamonem, który fajnie dopełnia smaku. Moja
ocena: 9/10.
p y c h a !
OdpowiedzUsuńTego mi właśnie trzeba :) !
OdpowiedzUsuńwygląda świetnie:D ja chcę taką:DD:
OdpowiedzUsuńGenialny kubek !
OdpowiedzUsuńTaka czekolada idealna na takie mrozy :)
na rozgrzanie na pewno przyda się kubek gorącej czekolady! :) chętnie bym się napiła :)
OdpowiedzUsuńCudownie!!! Tego mi brakowało, gorącej czekolady :))
OdpowiedzUsuńmam tą książkę i ten przepis jakoś mi nie wpadł w oko :) może dlatego że czekoladę lubię z chili :)
OdpowiedzUsuńCzekolady z chilli jeszcze nie piłyśmy - ta wersja to dopiero musi być rozgrzewająca:)
UsuńNa pewno smaczne :)
OdpowiedzUsuńzrobię sobie taką w nagrodę po egzaminach :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie jesteśmy "za" takimi nagrodami:) My po egzaminach chodziłyśmy na pączki z nadzieniem krówkowym :)
UsuńFajna nagroda ;) Ale ja bym wolała jednak tabliczkę dobrej czekolady z orzechami ;)
OdpowiedzUsuńJak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń